Seksuele voorlichting, ‘op z’n Hollands’

Corona heeft binnen het onderwijs veel creativiteit opgeleverd, ook op het gebied van relationele en seksuele voorlichting. In plaats van bananen hebben ze op het Gemini College in Lekkerkerk een andere creatieve draai gegeven om de basis bij te brengen. Deze omslag kwam tijdens de coronapandemie. Het resultaat: ‘kunst’penissen in allerlei ‘smaken’.

Seksuele voorlichting, ‘op z’n Hollands’

Corona heeft binnen het onderwijs veel creativiteit opgeleverd, ook op het gebied van relationele en seksuele voorlichting. In plaats van bananen hebben ze op het Gemini College in Lekkerkerk een andere creatieve draai gegeven om de basis bij te brengen. Deze omslag kwam tijdens de coronapandemie. Het resultaat: ‘kunst’penissen in allerlei ‘smaken’.

Henriëtte Rodenburg is Gezonde School-coördinator en geeft ook lessen over het thema Relaties en seksualiteit: “Hoewel niet alle leerlingen zich er al een voorstelling van kunnen maken noem ik altijd dat seks net zo belangrijk is als eten. Aangezien ik deze lessen al zoveel jaren geef, weet ik wel zo’n beetje met welke vragen de leerlingen komen.” Haar collega John Vrijhof is Technisch Onderwijs Assistent Biologie en hij houdt zich vaker bezig met technische- en kunstprojecten binnen de school. Het oefenmateriaal voor de voorlichtingslessen komt dan ook van zijn hand.

Elk exemplaar is uniek en voor de leerlingen veel leuker dan die witte Styrofoam variant. Ik denk dat zij zich later onze diversiteit aan toeristische penissen vast nog wel herinneren van die leuke voorlichtingslessen.

Elk exemplaar is uniek en voor de leerlingen veel leuker dan die witte Styrofoam variant. Ik denk dat zij zich later onze diversiteit aan toeristische penissen vast nog wel herinneren van die leuke voorlichtingslessen.

Condoomtraining
“Met de 1,5 meterregel was het voor onze leerlingen niet mogelijk om samen te werken tijdens de condoomtraining. Dit was voor mij aanleiding om aan John te vragen of er nog een stuk of tien extra penissen konden worden gemaakt zodat elke leerling voldoende kon oefenen binnen het lesuur. Toen de school tijdelijk dicht moest, had John alle tijd om zijn creativiteit te botvieren op dit project.”

John: “Een houten stok, voetje met schroef en acrylverf, laat dit werk maar aan mij over! De eerste proefserie was in combinaties van complementaire kleuren. Leuk, maar dat kon beter dacht ik. Vandaar de 2.0 versie met het laagdrempelig thema “Holland Souvenir”. Dit bleek een succes! Elk exemplaar is uniek en voor de leerlingen is dat veel leuker dan die witte Styrofoam variant. Ze kunnen er om lachen zonder zich met een rood hoofd ongemakkelijk te voelen. Ik denk dat zij zich later onze diversiteit aan toeristische penissen vast nog wel herinneren van die leuke voorlichtingslessen.”, lacht John. “Het was bovendien erg leuk om te maken en om het kunstvak zo ook te kunnen integreren met biologie en verzorging.”

Kunst en seks gaan hand in hand
“Alle eer voor John, het zijn echt kunstwerken”, zegt Henriëtte. De reacties van collega docenten varieerden van lovend tot hilarisch. “Uiteindelijk staat toch iedereen met de ‘kunst’penissen in de hand om de geweldige details te bewonderen. Leerlingen vinden het soms wel gek en vragen waarom dit zo is gedaan. Maar vinden het stiekem wel leuk hoor, dat kun je wel merken aan de reacties.” John knikt instemmend: “Geweldige reacties, maar ik probeer alle lof bescheiden in ontvangst te nemen en vooral te genieten van de lol vooraf van het bedenken tot aan de ‘vernissage’. Het is mooi om te zien dat ze willen kiezen welk ontwerp bij hun op tafel komt te staan.”

Een ijsbreker kun je wel stellen en het levert ook meer plezier op voor de docenten zelf om het onderwerp bespreekbaar te maken. “In ieder geval vind ik het zelf al harstikke leuk om met deze kunstwerkjes te mogen werken. Daardoor heb je, buiten dat deze lessen sowieso altijd heel leuk zijn om te doen, nog meer plezier met je leerlingen. Na de les moet het glijmiddel weer van de penissen gewassen worden en dat geeft dan weer lol onder de collega’s als ze zien waar je mee bezig bent.”, vertelt Henriëtte. Voor John is het combineren van zijn ‘kunstzinnige ik’ in zijn werk met de leerlingen een heerlijk gevoel. “Het thema Relaties en seksualiteit ligt meer in Henriëtte haar vakgebied maar raakt op heel veel vlakken met biologie. Vandaar onze samenwerking. Maar het plezier dat ik eraan beleef valt denk ik wel af te lezen aan mijn reactie. En ik kijk nu al uit naar de reacties van de ouders straks tijdens het Open Huis.”

Maak het thema bespreekbaar
Henriëtte: “Hoewel het doel van de les is dat leerlingen weten hoe een condoom werkt, ligt de eerste reactie van de leerlingen nu op de illustraties op de penissen, hierdoor wordt de vorm wat minder belangrijk. Op deze manier kun je makkelijker schakelen naar het normaal zijn van een penis. Als je hem toch al in je handen hebt om hem te bekijken kun je er net zo goed een condoom omheen proberen te doen.”

John: “Alles valt of staat met de manier waarop je zo’n les brengt. Het is een serieus onderwerp en dat wil je goed laten landen bij de leerlingen. Het kan voor een leerling natuurlijk ongemakkelijk zijn om er zo in een klas vol medeleerlingen iets mee te moeten doen en er over te praten. Bang om uitgelachen te worden, om af te gaan, jezelf voor gek te zetten. Het mooie aan de ‘kunst’penissen is dat je het thema zo laagdrempelig kunt aansnijden. Je hebt een ingang, het gaat erom hoe je op de juiste wijze een condoom moet gebruiken met een condoomtrainer op je tafeltje. Maar de eerste reactie wordt getriggerd door een kleurrijk kunstwerk waarbij het onderwerp en de vorm een leuke combinatie zijn. Daarna kun je serieus aan het werk.”

… óók online
Henriëtte: “Onze lessen hebben we zoveel mogelijk door laten gaan. We werken met Lang Leve de Liefde en die methode leent zich ook om via Teams te behandelen. Om zoveel mogelijk te garanderen dat leerlingen toch de hele les doorwerkten, heb ik zelf huiswerkopdrachten gemaakt waarin de zaken die we ook al in de groep besproken hadden, terugkwamen. Buiten Lang Leve de Liefde bespreek ik ook altijd de meer theoretische kant zoals soa’s en voorbehoedmiddelen. Dat is natuurlijk makkelijker online te doen dan het bespreken en laten nadenken over wensen en grenzen. Je moet je natuurlijk wel altijd realiseren dat je niet precies weet hoe de thuissituatie is en wat je “over de keukentafel naar binnen gooit”. Het blijft belangrijk dat die kennisoverdracht doorgaat, ook online! Gelukkig zijn we een Gezonde School met het themacertificaat Relaties en seksualiteit, waarmee we het thema in alle leerjaren hebben geborgd. Voordat leerlingen van school gaan hoop ik toch dat ze voldoende bagage hebben meegekregen om op een fijne en veilige manier met dit onderwerp in het leven om te kunnen gaan.”

Editie 3, inspiratiemagazine Gezonde Relaties & Seksualiteit

Editie 3, inspiratiemagazine
Gezonde Relaties & Seksualiteit.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

WhatsApp

Aanmelden

Meld aan